Biografie

Ferial Kheradpicheh (1963) is beeldend kunstenaar. Ze volgde de opleiding beeldhouw- en schilderkunst aan de Kunstacademie in Arnhem en de mbo opleiding activiteitenbegeleiding in haar woonplaats Rotterdam. De wieg van Ferial stond in Teheran, maar ze emigreerde in 1983 naar Nederland. Sleutelwoorden voor haar werk zijn: weerspiegeling, figuratief, gedurfd en niet te vergeten: kleurrijk. Durven met kleuren staat bij haar hoog in het vaandel.

"Als kunstenaar balanceer je tussen de werkelijkheid en de wereld die je creëert op het doek.Een kunstenaar schildert immers nooit de waarheid, maar een wereld die vermengd is met je eigen gedachten. Je brengt je ideeën tot leven door ze om te zetten naar kunst."

Ferial heeft een aantal fraaie beelden op haar naam staan, zowel binnen als in de buitenruimte. Een van haar kunstwerken is te vinden in Iran. In 2007 was ze een van de twee Nederlandse kunstenaars die werden uitgekozen om naar Teheran te gaan voor een het eerste Sculptuur Symposium. Een van de voorwaarden was dat het beeld in Teheran gemaakt binnen een tijdsbestek van drie weken, dus dat betekende hard werken! Maar Ferial gaat graag een uitdaging aan! Het beeld, dat een toren voorstelt, bestaat uit een paar honderd blokken wit marmer. De rest is van glas. Onder in de toren staat een kist met kleine voorwerpen die voor willekeurige mensen symbool staan voor liefde. Een groot aantal mensen heeft iets afgestaan dat voor hen op de een of andere manier met liefde te maken heeft.

Ferial woont langer in Nederland dan in haar geboorteland. Nederland heeft haar gevormd. Ze gaat niet uit van verschillen tussen mensen, maar zoekt juist overeenkomsten. Dit maakt haar uitermate geschikt voor projecten in multiculturele buurten.

Daarnaast exposeert ze zeer regelmatig, zowel in groepsverband als solo.